Nagyvilág

Többezres tömeg követeli az elnök lemondását Tuniszban

Mintegy ötezer ember tüntetett pénteken a tunéziai főváros, Tunisz központjában azt követelve, hogy azonnal mondjon le Zin el-Abidin ben Ali államfő.

A tömeg jelszavakat skandált, többek között azt, hogy “Ben Ali távozz!”, “Ben Ali, köszönjük, ennyi elég!”.

A demonstrálók azt követően kezdtek el gyülekezni a város központjában, hogy a rendőrök újabb két tüntetőt lőttek le csütörtök este, egyidőben Zine El Abibine Ben Ali elnök televíziós beszédével, amelyben elmondta, utasította a rendőrséget, hogy ne lőjön a demonstrálókra.

Az észak-afrikai országot több mint két évtizede vaskézzel irányító államfő egyben meglepő bejelentést tett: valószínűleg nem indul újtra a tiszségért 2014-ben.

Tunéziában december közepe óta tüntetnek elsősorban a munkanélküliség ellen. Először csak néhány vidéki városokban vonultak az utcákra, ám a héten már Tuniszra is átterjedtek a demonstrációk. A feszült helyzet miatt kijárási tilalmat rendeltek el a hatóságok, de ez sem akadályozta meg az újabb tüntetéseket. Csak Tuniszban csütörtökre virradóra újabb nyolc ember halt meg. Ugyancsak tegnap már a külföldi turisták és a helyi elit körében igen népszerű Hammamet üdülővárosban is volt tüntetés és gyújtogatás. “Halál Ben Alira!” – festették a falra egy feldúlt épületben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik