Nagyvilág

Oroszország: rendőrök akadályozzák meg az összetűzést oroszok és bevándorlók között

Az orosz rendőrség szombaton Moszkvában kétszáznál több, Volgográdban és Szamarában másfél száz, Szentpéterváron néhány embert állított elő.

Azt kívánták megelőzni, hogy az internetes felhívásoknak megfelelően újabb összecsapásokra kerüljön sor oroszok és bevándorlók között: Moszkvában egy hét alatt ez lett volna a harmadik erőpróba

Mind a helybeliek, mind a migránsok szervezkedtek, ezért a múlt szombati és a szerdai tömegjelenetek után, a rendőrök és a különféle kommandósok már szombaton reggel nagy létszámban kivonultak a megjelölt, illetve a szóba jövő helyszínekre.

Moszkvában ezúttal az osztankinói tévétorony közelében lévő Összoroszországi Kiállítási Központ mellett hirdették meg a gyülekezést, s ott, valamint a város több más pontján a rendőrök – az Interfax értesülései és a Twitteren megjelent közlések szerint – több mint 250 embert állítottak elő. A tévétoronynál állítólag több százan gyűltek össze, s sokuk fegyverként is használható tárgyakat hoztak magukkal.

A belvárosi Manyezsnaja téren is voltak előállítások. Szentpéterváron szintén több autóbusznyi rendőr strázsált reggel óta a metró belvárosi kijáratainál, a késő délutáni órákban pedig a gyakran tüntetések színhelyéül szolgáló Szennaja téren is, de a hivatalos közlés szerint nem történt semmi, csupán néhány gyanús személyt állítottak elő.

A hangulat Moszkvában akkor izzott fel, amikor december 6-án megölték a Szpartak focicsapat egy fiatal szurkolóját. A tettesek állítólag kaukázusiak voltak, s a sajtó szerint a szurkoló, illetve gyilkosának társasága azon veszett össze, hogy melyiküket vigye el a mellettük megálló taxi.

A szurkolók múlt szombaton a Kreml melletti Manyezsnaja téren tiltakoztak, a megmozdulás hangadójává a nacionalistáknak nevezett csoport vált, és ott, valamint a város több más pontján tömegverekedések voltak. Többen megsérültek. A következő “menetet” szerda estére hirdették meg, amikor mintegy 1300 embert állítottak elő.

A lakosságot, de érzékelhetően a vezetést is megrázták a szokatlan események, s nem utolsósorban az, hogy a zavargások résztvevői nagyrészt fiatalkorúak.

Oroszországban évente több száz, az egykori Szovjetunió déli köztársaságaiból érkező migránst ölnek meg az utcán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik