Nagyvilág

Terrorizmussal vádolják Moszkvát

Grúzia azzal vádolta meg Oroszországot, hogy területén az elmúlt néhány hónapban több robbantásos merényletet követett el.

Eka Zguladze grúz belügyminiszter-helyettes kedden egy sajtótájékoztatón elmondta: az orosz katonai hírszerzés egyik tisztviselője lefizetett egy grúz állampolgárt, hogy az hajtson végre pokolgépes merényletet többek között a tbiliszi amerikai nagykövetség és a pályaudvar ellen.

“Egy szervezett terrorista hadjáratról van szó” – nyilatkozta Sota Outiasvili, a belügyminiszter szóvivője az AFP hírügynökségnek, majd hozzátette, hogy a támadás célja az országon belüli félelemkeltés volt. A szóvivő elmondta, hogy 2010 szeptembere és novembere között összesen hat terrorcselekményre került sor.

Az erőszakos bűntettek fő gyanúsítottja a grúz hadsereg egyik volt tisztviselője, Goguita Arkania, akit öt bűntársával együtt szombaton hallgattak ki.

Outiasvili közlése szerint az orosz katonai hírszerzés egyik munkatársa, Eugenia Boriszov Arkaniát családja életének fenyegetésével kényszerítette a pokolgépes akciók végrehajtására, ugyanakkor minden egyes robbantásért legalább 600 dollárt fizetett neki.

Grúzia egy hónappal korábban jelentette be a területén működő orosz kémhálózat felszámolását, ami kiváltotta Moszkva haragját. A két ország között egyébként is feszült a viszony a 2008 augusztusi villámháború óta. Grúzia akkor erővel próbálta meg visszaszerezni szakadár régiója, Dél-Oszétia felett az irányítást, mire az orosz hadsereg megszállta a területet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik