Nagyvilág

Carter: érvényes lesz a szudáni népszavazás

A Dél-Szudán függetlenedésről folyó népszavazás meg fog felelni a nemzetközi előírásoknak - mondta Jimmy Carter, az Egyesült Államok egykori elnöke csütörtökön.

Carter megfigyelőként tartózkodik Szudánban.

“Úgy gondolom, hogy (a referendum) megfelel majd a nemzetközi követelményeknek, mind annak lefolyása, mind az emberek választási szabadsága tekintetében… Természetesen még hátra van három nap, de szerintem az eredményt minden bizonnyal különösebb nehézségek nélkül el fogják fogadni” – mondta Carter újságíróknak Dél-Szudán fővárosában, Dzsubában.

A várakozások szerint a dél-szudániak többsége az országrész függetlenné válására fog szavazni a vasárnap kezdődött, egy hétig tartó népszavazáson, amelynek kiírását már a 2005-ben kötött, a több évtizedes észak-dél polgárháborút lezáró békeszerződésben is rögzítették.

Sok északit feldühített a referendum, mivel ha sikeres lesz, elveszítik az ország egynegyedét, amelyen Szudán ismert olajlelőhelyeinek többsége található.

A szavazás a vitatott határterületek mentén erőszakot váltott ki, amelynek péntek óta legalább 46 ember esett áldozatul. A referendumot szervező bizottság szerdán bejelentette, hogy a részvételi arány elérte az érvényességhez szükséges 60 százalékot.

AJÁNLOTT LINKEK:

Külön úton, egymásra utalva: népszavazás Szudánban (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik