Nagyvilág

Titkos irat a Fideszről és a zavargásokról

A Fidesz és a 2006 őszi utcai zavargások „erőszakos tüntetőinek” kapcsolatáról ír egy a Wikileaks által kiszivárogtatott titkos amerikai diplomáciai sürgöny.

Az Egyesült Államok budapesti nagykövetségén, 2007-ben keltezett dokumentumról a Der Spiegel című német lap internetes kiadása számolt be a magyar médiatörvénnyel foglalkozó egyik 2010. decemberi cikkében.

A tekintélyes lap által idézett titkos diplomáciai sürgöny a FIDESZ és a tüntetők közötti – állítólagos – kapcsolatból azt a következtetést vonta le, hogy Orbán Viktor „még mindig hajlamos a tűzzel játszani”.

A Hír24 megkeresésére a lap kedden tette közzé a Magyarországgal kapcsolatos titkos diplomáciai iratok eredeti változatait. Az Egyesült Államok budapesti nagykövetségén, 2007. augusztus 2-án keltezett, a FIDESZ 2007-es kordonbontási akciójának belpolitikai hatásait elemző diplomáciai sürgönyben a következő olvasható:

„Tekintettel az őszi tüntetésekről nemrég megjelent terjedelmes jelentésre, amely kihangsúlyozza a FIDESZ kapcsolatait az erőszakos demonstrálókkal, a párt legutóbbi „polgári engedetlenségi” akciója [a parlament elé húzott rendőrségi kordon szétszerelése – a szerk. megj.] várhatóan alátámasztja majd [a pártnak] a fennálló jogrend iránti elkötelezettségével kapcsolatban felmerült kételyeket. Bármennyire is a legjobb oldalát láttuk Orbán Viktornak a nagykövetekkel tartott legutóbbi találkozón, ez a kaland bizonyítja, hogy még mindig hajlamos a tűzzel játszani.”

Az eredeti, angol nyelvű cikket, illetve az idézett dokumentumot ide kattintva tekintheti meg.

AJÁNLOTT LINKEK:

Wikileaks-sztori – Lerántjuk a leplet a “hackerek Robin Hoodjáról” (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik