Nagyvilág

Magyar állampolgárságért folyamodik az MKP elnöke

Magyar állampolgárságért folyamodik január elején Berényi József, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke.

„Azt gondolom, hogy az egyetlen szlovákiai magyar párt elnökeként ez kutyakötelességem” – jelentette ki Berényi abban az interjúban, amelyet szombaton közölt a pozsonyi SITA hírügynökség. A politikus utalt arra, hogy vannak bizonyos aggodalmai. „A kormányprogram tartalmazza a szlovák ellentörvény módosítását, de ezen módosítások megvalósítását december végéig vártuk. Sajnos nem így történt. Tudom, hogy néhány magyar a szlovák állampolgársága mellett szeretné megszerezni a magyar állampolgárságot is. Ha január elején ezt kérelmezik, és a szlovák parlament nem fogadja el a jelenlegi törvény módosítását, akkor elveszíthetik szlovák állampolgárságukat. Ez nem célunk” – fejtette ki az MKP elnöke.

Berényi azt állítja: neki, mint a magyar párt elnökének, vállalnia kell ezt a kockázatot. Számára a magyar állampolgárság jelképes jellegű. „Kettős identitásom van, és ez most papíron is meg lehetne erősítve. Szlovákiával és a szlovák állampolgársággal a politika, a kultúra, a törvényes keretek és folytathatnám, hogy még mi minden köt össze. A Magyar Köztársasággal a közös kultúra, a közös történelem és az anyanyelv köt össze” – szögezte le az MKP vezetője.

Berényi szerint sajnálatos, hogy Szlovákiában még sok az olyan ember, illetve politikus, akik a magyar kisebbséget veszélynek tartják a Szlovák Köztársaság számára. Úgy véli, ez nagy hiba. „Amikor mi érvényesítjük a nemzetiségi jogokat, a nagyobb lehetőségeket az oktatásban és a kultúrában, az nem szlovákellenes cselekedet, nem szlovákellenes aktus. Meg kell haladni azt a gondolatot, hogy a magyar kisebbség veszélyt jelent a szlovákok és a szlovák állam számára. Ez nincs így. A Szlovák Köztársaság és a Magyar Köztársaság közösen tagjai az Európai Uniónak és a NATO-nak” – mutatott rá Berényi. Kijelentette: teljesen értelmetlennek tartja, hogy az egyik szlovák kormánypárt a kettős állampolgároknak megtiltaná bizonyos állami tisztségek viselését, bizonyos hivatások űzését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik