Nagyvilág

Leírta az EU Orbánt?

Az EU üzenetét tolmácsolta a luxemburgi külügyminiszter, amikor Orbán Viktort Lukasenkóhoz hasonlította, és kétségbe vonta, hogy hazánk méltó az uniós elnökségre. Diplomáciai megoldás már nincs.

Katasztrófa – értékelte egy szóban a luxemburgi külügyminiszter példátlanul kemény hangú nyilatkozatát az fn.hu külpolitikai kérdésekben igencsak járatos forrása.

A letaglózó szavak

“A tervezet egyértelműen sérti az Európai Unió szerződéseinek szellemét és betűjét. Felveti a kérdést, hogy egy ilyen ország méltó-e az EU vezetésére” – mondta a Németországban tartózkodó Asselborn telefonon a Reutersnak, a médiatörvény elfogadására utalva.

“(A törvény) közvetlenül veszélyezteti a demokráciát. Az állam ellenőrzést fog gyakorolni a vélemények fölött” – jelentette ki, hozzátéve, hogy a jogszabállyal Magyarország hasonló csónakba kerül, mint amilyenben Fehéroroszország van. “Mostanáig Lukasenkát tekintették az utolsó diktátornak Európában. Nem ez lesz a helyzet, amikor a törvény hatályba lép” – mondta Asselborn.

Elhamarkodottan senki nem mond ilyet EU- és NATO-tagállam szövetségeséről; a luxemburgi külügyminiszter nyilván huszonháromszor meggondolta szavait. Luxemburg a diplomáciában ráadásul nem kis ország, mert az EU kemény magjának egyik tagja, ezért Jean Asselborn szavait úgy kell értékelnünk, hogy az EU üzenetét tolmácsolta – mondta magát megnevezni nem kívánó interjúalanyunk.

Az Economistban megjelent cikkekkel együtt ez a nyilatkozat azt mutatja, hogy megrendülőben van Magyarország, mint jogállam imázsa. Mindez azért katasztrofális, mert súlyos gazdasági következményekkel járhat, ráadásul a jó hírünk ismételt felépítése rendkívül nehéz – vélte szakértőnk.

A nyilatkozat ugyancsak katasztrofális előjel hazánk EU-elnökségével kapcsolatban: egyrészt érdekeink érvényesítésére ezek után csekély az esély, másrészt úgy tűnik, az EU befolyásos politikai vezetői leginkább mihamarabb túlesnének a magyar elnökség fél évén.

A nyilatkozat mindezeken túl nagyon rossz fényt vet a külügyi apparátusra, ha az nem jelezte előre a krízishelyzetet. Vagy nem mer szólni a diplomáciai kar, vagy küldik a táviratokat, de azokat nem olvassa el senki – mondta.

Ezt a feszültséget a diplomácia már nem tudja kezelni; jönnek majd a közlemények, a körlevelek, a megvásárolt nyugat-európai újságcikkek, de ez a konfliktus kizárólag diplomáciai eszközökkel nem orvosolható – bocsátkozott jóslásba forrásunk.

A nyilatkozat egyébként várható volt, aki nem erre számított, nem érti az EU lényegét – vélte.

Lapunk megkérdezte a Külügyminisztériumot is, hogy mit kívánnak tenni az ügyben. Válaszukat, amint megérkezik, haladéktalanul közöljük.

Nem Eu-álláspont?

Orbán Viktor miniszterelnök a szerdai kormányülés szünetében telefonon beszélt Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnökkel, aki világossá tette a luxemburgi külügyminiszter keddi nyilatkozatával kapcsolatban, hogy egyáltalán nem a luxemburgi kormány hivatalos álláspontjáról van szó – közölte a magyar kormányfő szóvivője. Szijjártó Péter hozzátette: a nyilatkozó luxemburgi külügyminiszter az ottani szocialista munkáspárt tagja. A magyar médiatörvény itthon és külföldön is leginkább bírált részletei szinte egytől egyig megtalálhatóak más európai uniós tagországok médiatörvényeiben is – hangsúlyozta Szijjártó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik