Nagyvilág

Gyurcsány neve is felbukkant a WikiLeaks-iratokban

A volt magyar miniszterelnök Nabuccoval kapcsolatos aggodalmairól is szó esett a Wikileaks oknyomozó portál által kiszivárogtatott titkos amerikai dokumentumokban.

A Guardian brit napilap úgy tudja: Gyurcsány Ferenc neve a Nabucco európai gázvezeték terve kapcsán került szóba az amerikai azerbajdzsáni nagykövet, illetve az ország energetikai minisztere között. Baku gázszállítási terveiről tartott megbeszélésen került szóba hozta, hogy a magyar miniszterelnök állítólag aggódott amiatt, hogy Azerbajdzsán képes lesz-e megfelelő mennyiságű gázt szállítani a Nabucco elindításához.

A 2007 tavaszán jegyzett üzenetből kiderült továbbá, hogy a bakui nagykövet arra figyelmeztetett: Azerbajdzsán akár el is veszítheti a lehetséges európai földgázmegrendeléseket, ha nem képes eloszlatni a megrendelői aggodalmakat. Az energiaügyi miniszter erre válaszul elmondta, hogy országa készen áll az európai piacokkal való együttműködésre, de az országban gázkitermelést végző brit BP nélkül nem tudják a kérdéses mennyiséget rendelkezésre bocsátani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik