Nagyvilág

Szabadlábra helyezték a WikiLeaks-vezért

Óvadék fejében szabadlábra helyezte Julian Assange-t, a Wikileaks alapítóját a brit bíróság.

A londoni ítélőszék azzal a feltétellel szüntette meg a 39 éves férfi őrizetét, hogy betartja a szabadlábra helyezésének szigorú feltételeit: Assange-nak egy elektronikus nyomkövetőt kell viselnie, tartózkodási helyét meg kell adnia a hatóságoknak, valamint esténként jelentkeznie kell a rendőrségen.

A bíróság döntése ellen az Assange-t vádló svéd ügyészek fellebeztek, így a Wikileaks-vezért ennek elbírálásáig még fogságban tartják.

A titkos kormányzati dokumentumokat kiszivárogtató weboldal alapítóját a múlt héten helyezték egy hetes vizsgálati fogságba a brit hatóságok, miután Svédország szexuális erőszak vádjával elfogatóparancsot adott ki ellene. A bíróság korábban azzal indokolta Assange fogságban tartását, hogy az őrizet megszüntetése esetén a Wikileaks vezetője “nagy valószínűséggel” nem jelenne meg ügyének tárgyalásán.

Assange tagadja a vádakat, és ügyvédjei minden jogi eszközzel küzdenek Svédországnak való kiadatása ellen.

A Wikileaks vezérét azt követően vették őrizetbe a brit hatóságok, hogy weboldala több mint negyedmillió titkos amerikai diplomáciai dokumentumot hozott nyilvánosságra, rendkívül kínos helyzetbe hozva ezzel Washingtont.

AJÁNLOTT LINKEK:

Furcsaságok a Wikileaks botrányban (Kitekintő.hu)

Wikileaks-sztori – Lerántjuk a leplet a “hackerek Robin Hoodjáról” (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik