Nagyvilág

Nagyágyú fogja védeni a WikiLeaks alapítóját

Geoffrey Robertson elismert nemzetközi emberi jogi szakértő védi majd Julian Assange-t a nagy-britanniai kiadatási perben.

Mindezt az ügyvéd hivatalának bejelentésére hivatkozva adta hírül az AFP hírügynökség. A brit-ausztrál kettős állampolgár Robertson Nagy-Britannia történetének legemlékezetesebb szólásszabadsággal kapcsolatos pereiben vett részt. Védőügyvédként vett részt például a Brighton hotel elleni bombatámadás ügyében, mellyel az Ír Köztársasági Hadsereget (Irish Republican Army,IRA ) vádolták meg a nyolcvanas évek közepén. Robertson tagja az ENSZ Igazságügyi Tanácsának, elnöke volt a világszervezet Sierra Leonéban felállított speciális bíróságának.

A WikiLeaks alapítóját kedden vette őrizetbe a brit hatóság Londonban, Stockholm nemi erőszak és molesztálás elkövetésének vádjával adott ki ellene nemzetközi elfogatóparancsot. Ugyanitt a bíróság később megtagadta az óvadék ellenében történő szabadlábra helyezést. Assange-nak december 14-én kell ismét megjelennie a bíróságon, ahol döntés születik majd kiadatásáról.

AJÁNLOTT LINKEK:

Afrikában is nagy vihart kavar a WikiLeaks (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik