Nagyvilág

Havazás bénítja Franciaországot

Miközben Franciaország északi részén dél óta sűrű pelyhekben szakad a hó, Lengyelországban továbbra is kegyetlen hideg szedi áldozatait.

A francia meteorológiai szolgálat Franciaország húsz megyéjében hirdetett narancsszínű hidegriadót a havazás és a csúszós utak miatt. Párizsban alig három óra alatt 13 centiméternyi hó hullott, ami teljesen megbénította a főváros életét.

A fővárosi tömegközeledési vállalat fokozatosan szüntette meg a buszközlekedést: eleinte csak ritkították a járatokat, de délután 3 órakor mind a 350 vonalon teljesen leálltak a buszok. A prefektúra a kamionoknak megtiltotta a közlekedést a fővárosi utakon. A polgári légi közlekedési igazgatóság (DGAC) már előre kérte a légi társaságokat, hogy a legnagyobb francia repülőtéren, a Roissyn töröljék járataiknak húsz százalékát. Az Orly repülőtéren eredetileg nem töröltek egyetlen járatot sem, de a havazás kezdetekor már 45 perces késéssel indultak a repülők, délután 3 órakor pedig félórára itt is le kellett zárni a felszállópályákat. Mind a két repülőteret jelenleg nagyon nehéz megközelíteni az autóutakon.

Három embert ölt meg a fagy szerdára virradóra Lengyelországban, és ezzel 66-ra emelkedett a múlt hónapban az országra rátörő rendkívül zord tél áldozatainak száma – közölte a kormány által felállított Biztonsági Központ (RCB).

Az elmúlt héten a hőmérő higanyszála helyenként mínusz 30 fokra süllyedt, és bár jelenleg az ország nagy részében nulla fok körüli hőmérsékleteket mérnek, még az enyhébb éjszakai hidegek is végzetesnek bizonyulnak egyesek számára. Lengyelországban minden télen több százan halnak meg kihűlés miatt a szabadban, nagyrészt hajléktalanok, alkoholisták.

Az időjárás Európa többi részén is gondot okoz az MSNBC hírportál értesülése szerint: Skóciában például annyira járhatatlaná váltak a közlekedési útvonalak, hogy le kellett zárni a Glasgow és Edinburgh közötti 32 kilométeres, a lakosság által közkedvelt utat, ez pedig totális közlekedési káoszhoz vezetett.

A déli fekvésű Spanyolországot sem kímélte az időjárás: a spanyol belügyminiszter bejelentése szerint a mentőalakulatok egy kilenc éves fiú holttestét találták meg az ország déli részén, a gyermek a heves esőzések okozta áradások következtében fulladt bele egy folyóba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik