Nagyvilág

A Jobbik Tom Lantost sejti az adatgyűjtés mögött

Pörzse Sándor szerint Tom Lantos magyar származású amerikai demokrata politikus állhatott a magyarországi adatgyűjtés mögött, amelyről a WikiLeaks dokumentumai árulkodnak.

A Jobbik országgyűlési képviselője közölte: “most hogy megfigyelték”, talán már Németh Zsolt külügyi államtitkár sem támogatja az amerikai politikusról elnevezett intézet megalapítását. Úgy fogalmazott: “nyilvánvaló, hogy amíg élt, az amerikai diplomáciát Tom Lantos irányította, legalábbis Magyarország felé”. E vélekedését pedig összefüggésbe hozta azzal, hogy a hírek szerint az amerikai külügyminisztérium terjedelmes listát kért Magyarországról, a többi között ellenzéki politikusok adatairól.

A WikiLeaks brit médiapartnere, a The Guardian az oknyomozó portál által kiszivárogtatott bizalmas diplomáciai iratokra hivatkozva péntek hajnalban közölte: a Magyarországon dolgozó amerikai diplomatáktól adatokat kértek “jelenlegi és majdani vezetőkről, tanácsadókról”, ellenzéki és szélsőséges csoportokról. Külön említi a leirat ebben az összefüggésben a Magyar Gárdát.

Tom Lantos magyar származású amerikai demokrata politikus 1981-től haláláig, 2008-ig volt az amerikai képviselőház tagja, 2007 januárjától a külügyi bizottság elnöke. Schmitt Pál államfő a szeptemberi ENSZ-közgyűlés általános vitájában ismertette, hogy Magyarország úgy döntött: megalapítja a Tom Lantos Intézetet, egy olyan nemzetközi központot, amelynek célja a többi között a tolerancia értékrendjének terjesztése lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik