Tudomány

Klímaváltozás: huszonegyezer áldozat 2010-ben

Az év első kilenc hónapjában 21 ezer ember életét követelték világszerte az éghajlathoz kapcsolódó időjárási katasztrófák az Oxfam szerint.

A szervezet hétfőn a mexikói Cancúnban megnyílt ENSZ Klímaváltozási Konferenciája kapcsán ismertetett jelentésében rámutatott, hogy a halottak száma kétszer annyi az idén, mint 2009-ben volt.

A pakisztáni áradásokat, az oroszországi erdőtüzeket és hőhullámokat, valamint a Csendes-óceán szintjének Tuvalu szigetét veszélyeztető emelkedését említették példaként az éghajlat halálos következményekkel járó változásaira.

Az ENSZ égisze alatt zajló klímatárgyalások újabb fordulójának célja, hogy megállapodás szülessen az ipari és a fejlődő országokat megosztó kérdésekben, különösen az éghajlatváltozás elleni küzdelem finanszírozásában, az esőerdők megóvásában és egy felmelegedő világra való felkészülésben. A tárgyalófelektől emellett azt is várják, hogy hivatalos formába öntsék a már meghatározott célokat az üvegházgáz-kibocsátásról.

Bár elemzők nem várnak áttörő eredményt a tanácskozástól, az Oxfam gyors cselekvést sürgetett jelentésében az éghajlatváltozás csökkentésére és az alkalmazkodásra.

AJÁNLOTT LINKEK:

Hibázott az ENSZ klímatestülete (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik