Nagyvilág

Keveset várnak az ENSZ-klímacsúcstól

Két hetes ENSZ-klímacsúcs kezdődött a mexikói Cancúnban, ahol a világ kormányai újabb kísérletet tesznek a gazdag és szegény tagállamok álláspontjának közelítésére – adta hírül a BBC.

A 193 ország részvételével hétfőn kezdődő csúcstalálkozó során a szereplők abban is meg akarnak állapodni, hogyan lehetne dollár milliárdokat mozgósítani a globális felmelegedéstől leginkább szenvedő fejlődő államok megsegítésére. A tavalyi koppenhágai ENSZ-klímacsúccsal ellentétben a cancúni összejövetel résztvevői között általános vélekedés, hogy a 2012-ben lejáró Kiotói Jegyzőkönyvet felváltó új klímaegyezmény tető alá hozására igen kevés az esély.

A 2009. decemberében megrendezett program végén nem sikerült új egyezményt elfogadtatni a felekkel, mindössze egy politikai deklarációt adtak ki. Részeredményként értékelhető ugyanakkor, hogy 85 tagállam kinyilvánította abbéli szándékát, hogy csökkenteni fogja a globális felmelegedést okozó gázok kibocsátását, ez azonban korántsem elég ahhoz, hogy a Föld átlaghőmérsékletét a veszélyes határérték alatt tartsuk.

AJÁNLOTT LINKEK:

Nagy kudarc vár Európára (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik