Nagyvilág

Zsidó telepesek a telepbővítési stop ellen

Több ezer - többségében fiatal - zsidó telepes tüntetett vasárnap Jeruzsálemben a miniszterelnöki hivatal előtt egy esetleges újabb ciszjordániai telepbővítési tilalom ellen.

Eközben a “júdeai-szamariai tanácsok” 24 órás általános sztrájkot hirdettek vasárnap, hogy nyomást gyakoroljanak a kormányfőre. Több ciszjordániai zsidó iskolában a tiltakozások miatt elmaradt a tanítás.

“Újabb moratórium=újabb kilakoltatások”, “Nem áldozzuk fel ezt a földet”, “Igen, megteheted: mondj nemet” – hirdették a feliratok a miniszterelnöki hivatal előtt, ahol a kormány éppen heti ülését tartotta. A tüntetés során szónokok ostorozták egy emelvényről Netanjahut, akit azzal gyanúsítanak, hogy beadta a derekát az Egyesült Államoknak. November 11-én Hillary Clinton amerikai külügyminiszter nagylelkű alkut kínált Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőnek egy 90 napos ciszjordániai moratóriumért cserébe. A biztonságpolitikai és diplomáciai csomagban többek között egy 20 harci repülőgépből álló szállítmány is szerepel. Az izraeli miniszterelnök megígérte, hogy előterjeszti a javaslatot kormányának.

A szeptember 2-án kezdődött közvetlen palesztin-izraeli béketárgyalások megszakadtak azután, hogy Izrael megtagadta a szeptember 26-án lejárt ciszjordániai telepbővítési tilalom meghosszabbítását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik