Nagyvilág

Izraelnek tetszik Washington új béketerve

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök vasárnap ismertette kormányával az Egyesült Államok új ötpontos, az izraeli-palesztin viszony javítására tett javaslatát.

A javaslat az első jelek szerint elfogadásra számíthat Jeruzsálemben: ebben Washington a ciszjordániai zsidó telepbővítések újabb, 90 napos befagyasztását indítványozta, s ehhez “ösztönző javaslatcsomagot” csatolt. Ebben szerepel az, hogy az újabb telepbővítési moratórium nem vonatkozik Kelet-Jeruzsálemre. Emellett Washington ígéretet tesz arra, hogy többé nem kér hasonló önkorlátozást Izraeltől, miután lejárt az új, 90 napos moratórium.

A kormányülés előtt Benjámin Netanjahu úgy nyilatkozott, hogy a javaslatok még finomításra szorulnak, s az izraeli és amerikai szakértők tovább dolgoznak a részleteken. Ha ezek elkészültek, a csomagot biztonságpolitikai kabinetje elé terjeszti, s az hozza meg róla a végső döntést

“Minden javaslat figyelembe veszi Izrael biztonsági érdekeit, mind az azonnaliakat, mind a jövő évtizedben keletkező fenyegetéseket” – fogalmazott a miniszterelnök.

Hivatalának egy munkatársa azt mondta, hogy az amerikai indítványoknak vannak pozitív elemei. Izraeli politikai körök szerint a biztonsági kabinetben ha szűken is, de többségben lesznek az amerikai javaslatok támogatói.

Az indítvány által közvetlenül érintett telepesek vezetői sürgősen válságtanácskozást hívtak össze. Szerintük integritását veszti, s elfogadhatatlanná válik az izraeli kormány, ha elfogadja a javaslatot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik