Nagyvilág

A palesztinoknak nem tetszik az amerikai terv

Erős fenntartásaikat hangoztatták vezető palesztin politikusok az új amerikai javaslatcsomagot illetően.

Száeb Erekát palesztin főtárgyaló fölöttébb valószínűtlennek nevezte a közvetlen izraeli-palesztin tárgyalások felújítását abban az esetben, ha Izrael csak a ciszjordániai építkezésekre hirdet újabb három hónapos moratóriumot. Hozzátette, hogy nem kaptak semmiféle hivatalos felvilágosítást Washingtontól az új kezdeményezésről, amelyről Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök már vasárnap tájékoztatta kormányát.

Nabil Saat, a palesztin delegáció másik ismert tagja nevetségesnek minősítette az új javaslatokat. “Teljes egészében elutasítunk egy olyan moratóriumot, amely nem terjed ki a kelet-jeruzsálemi építkezésekre. Nem kaptunk semmiféle hivatalos javaslatot, de amiről ma az újságokban írnak, az nevetséges. Egy ilyen moratórium nem elég ahhoz, hogy visszatérjünk a tárgyalóasztalhoz” – mondta a politikus.

Saat bírálta az Egyesült Államokat, mondván, hogy kárpótolja és megjutalmazza azt a felet, amely saját kötelezettségeit sem teljesíti. Arra utalt, hogy a 2002-es béketervben még az szerepelt, hogy Izrael véget vet minden telepépítési tevékenységnek a megszállt palesztin területeken.

Nabil Abu Rudeina, Mahmúd Abbász palesztin elnök szóvivője megerősítette, hogy a telepépítési moratóriumnak teljesnek kell lennie, hatályának ki kell terjednie Kelet-Jeruzsálemre is. “A palesztinok tartják magukat az Arab Liga illetékes bizottságának döntéséhez, miszerint Izraelnek minden építkezési tevékenységgel fel kell hagynia a közvetlen béketárgyalások felújításának előfeltételeként” – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik