Nagyvilág

Orbán “birodalmáról” ír a Der Standard

Paul Lendvainak a miniszterelnökkel szemben gyakorolt kritikájára vezette vissza az előző nap a Heti Válaszban az ausztriai publicistáról megjelent cikket a Der Standard című osztrák napilap.

“Csak idő kérdése volt, mikor vág vissza neves kritikusai ellen a birodalom: a belpolitikai birodalom, amit Orbán Viktor magyar miniszterelnök épít” – írta a liberális napilap, amelyben Paul Lendvainak vendégkommentátorként heti rendszerességgel jelentkező rovata van.

A lap Magyarországgal rendszeresen foglalkozó munkatársa, Josef Kirchengast megfogalmazása szerint legutóbbi könyvével (Mein verspieltes Land – Eljátszott országom) Lendvai egyfajta felségsértést követett el. “Ilyet nem lehet büntetlenül tenni egy olyan ember ellen, aki már első miniszterelnöksége idején is feketelistát köröztetett állítólag Magyarország-ellenes újságírókról” – tette hozzá.

A kommentátor úgy látja, “Magyarország-ellenesnek” az számít, aki kritikus Orbán Viktorral szemben. A volt kommunista titkosszolgálattal való állítólagos együttműködés vádja Paul Lendvai ellen nem új, és Lendvai hihetően cáfolta azt. De ha Közép-Európa egyik legtekintélyesebb publicistája elszámoltatja a magyar politikai osztályt – nem csak Orbán táborát – , akkor ellene tenni kell valamit – írta.

Az eset – a médiába való “beavatkozással” és az alkotmánybíróság hatáskörének szűkítésével együtt – ízelítő abból, hogy merre halad “Orbán birodalma” – írta Kirchengast. “A történelem különösen fanyar iróniája, hogy ez a politikus, aki a kommunizmus vége után olyan sokat tett a magyar demokrácia felépítéséért, a jelek szerint most szisztematikusan aláássa azt” – zárta a cikket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik