Belföld

Paul Lendvai: nem voltam ügynök

A bécsi publicista tudatos lejáratással vádolja a Heti Választ.

Paul Lendvai a Magyar Televízió reggeli műsorában visszautasította, hogy együttműködött a Kádár-rendszerrel. Mint tegnap megírtuk, a Heti Válasz mai száma dokumentumokat tesz közzé, amelyek szerint a kommunista rendszerrel való szembenállását hirdető publicista önkéntes informátorként segítette a diktatúrát.

Paul Lendvai azt mondta, nem volt ügynök. A műsorvezető pontosítására, hogy ezzel nem is vádolták meg, csak azzal, hogy együttműködött a rezsimmel, azt mondta: megdöbbenéssel és szomorúan olvasta az összeállítást. Szerinte mindössze “kiragadott foszlányokról” van szó, a cikk “retorzió azért, mert az elmúlt 20 évről írt egy kritikus könyvet. Lendvai tudatos lejáratásról beszélt, hiszen élete “nyílt titok”. Az az osztrák rádió adásaiból, az osztrák újságokból nyomon követhető, “hogyan szolgálta a magyar rezsimet”.

“Személyemről is százával vannak oldalak, mindvégig figyeltek. Az, hogy a magyar diplomaták mit jelentettek, az nem az én dolgom” – mondta. Lendvai megszólalásában gyakorlatilag egyáltalán nem is foglalkozott a azokkal a dokumentumokkal, amelyekből a Heti Válasz idéz.

Paul Lendvai szerint “emberi becsületében és újságírói hírnevében sérti” őt a cikk. A bécsi publicista MTI-hez eljuttatott nyilatkozatában azt írta: az 1985-ös Európai Kulturális Fórum alternatív rendezvényének szánt úgynevezett “ellenfórum” nem “ellenzéki csúcs” volt, hanem tekintélyes nemzetközi részvétellel megtartott nyilvános beszélgetés, amelynek angol nyelvű meghívója és az arról keletkezett dokumentumok sem voltak titkosak.

“Ez az esemény akkoriban közbeszéd tárgya volt, és természetes, hogy a bécsi magyar nagykövetség diplomatája saját és megbízói szája íze szerint kommentálta, vagyis jelentése nem az én akkori szavaimat adja vissza” – szögezte le a publicista. A Heti Válasz szerint az újságíró “szinte szimbiózisban élt a Kádár-rendszer hivatalosságaival. A kulturális fórum ügyén túl Lendvai az 1980-as években interjúk, magyarországi forgatási lehetőségek érdekében “szolgálatkészen kollaborált a rendszerrel”.

A hetilap idéz a Külügyminisztérium sajtóosztályának egyik 1981. novemberi feljegyzéséből, amely szerint Lendvai az “ellenforradalom 25. évfordulójára összeállított és részben Magyarországon forgatott dokumentumfilmjének készítése során betartotta a játékszabályokat: előre informált a film tartalmáról, kommentárjában szélsőséges megállapításokat nem tett”.

Lendvai szerint a Heti Válasz szerzői egy vágóképet se láttak az általuk említett tévériportokból, amelyek egyébként szerinte meggyőzően bizonyítják az álláspontját. “Nevetségesnek” minősítette a lapban felvetett “kettős élet” vádját, illetve “bármiféle szolgálat” feltételezését. “A rendszerhez való viszonyomat dokumentálják az Állambiztonsági Szolgálatok levéltárában fellelhető dokumentumok. (…)

A magyar belügyi szervek 1984 végén ellenséges személynek minősítettek, a osztrák televízió kelet-európai szerkesztőjeként végzett munkámat pedig antikommunista és szovjetellenes tevékenységként írták le. (…) A magyar állambiztonsági szervek engem mindvégig besúgókkal figyeltettek és célszemélynek tekintettek.” Paul Lendvai úgy véli, “a magyar sajtó egy részének ellene irányuló gátlástalan uszítása valójában nem más, mint legutóbb megjelent könyve miatti retorzió. A Heti Válasz módszere tudatos lejáratás, amelynek célja a kormány külföldi bírálóinak nyomás alá helyezése, adott esetben elhallgattatása. Ezek a módszerek, amelyekkel korábban a kommunista diktatúrák éltek, egy demokrácia részéről teljességgel elfogadhatatlanok” – zárul közleménye.

Paul Lendvai interjúban szóba hozott kötete egyébként nem az elmúlt 20 évvel, hanem a Fidesz hatalomra jutása óta eltelt időszak – szerinte – aggasztó jelenségeivel foglalkozik, a diktatúra kiépítését, a harmincas évek visszatérését vizionálja. A kötetet a tervek szerint jövőre jelentetik meg Magyarországon.

AJÁNLOTT LINK:

Dokumentumok Paul Lendvai kettős életéről (Heti Válasz)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik