Belföld

Heti Válasz: besúgó volt Orbán legnagyobb kritikusa?

A hetilap szerint az ismert publicista a Kádár-rendszer önkéntes informátora volt.

A holnap utcára kerülő Heti Válasz állítólag hiteles dokumentumokat hoz arról, hogy a kommunista rendszerrel való szembenállását hirdető Paul Lendvai önkéntes informátorként segítette a Kádár-diktatúrát. Az egyik irat szerint a magyar származású neves újságíró a bécsi nagykövetségen keresztül jelentett a pártvezetésnek a hazai (például Konrád Györgyöt, Csoóri Sándort) és külföldi értelmiségieket összehozó 1985-as ellenzéki csúcsról.

Az újságíró nemcsak rendezvényekről informált: más esetekben beszámolt az osztrák televízióban tervezett műsorának hangvételéről, a diktatúra ízlésének tökéletesen megfelelő adást készített 1956-ról. A hetilap szerint e cselekedeteket még súlyosabbá teszi, hogy Lendvain – másokkal ellentétben – semmilyen kényszer nem volt, a nyugati szabadságból informálta a diktatúra hivatalosságát – emeli ki a Heti Válasz.

Az ismert ausztriai publicista a minap “rendkívül kockázatos kísérletnek” minősítette, hogy Magyarország könnyített eljárással magyar állampolgárságot kíván adni a határon túli magyaroknak. Lendvai akkor egy szlovák hetilapnak azt mondta, “Orbán Viktor Magyarországot valamiféle féltotalitárius kormányzati formába viszi, amelyet nehéz lesz klasszikus demokratikus választásokkal leváltani. Ez még nem totalitarizmus, de az ellenőrzött demokrácia bizonyos változata.”

AJÁNLOTT LINK:

Botrányos leleplezés: lebukott Orbán legnagyobb kritikusa (Heti Válasz)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik