Nagyvilág

Merkel harcias üzenete Amerikának

Angela Merkel a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) országos kongresszusát megnyitó beszédében visszautasította a Washingtonból érkező gazdasági előírásokat.

Angela Merkel leszögezte: a kormánykoalíció eredményei látványosak, bár a partnerek közötti stílus nem mindig a legjobb. Ezzel főleg a liberális FDP és a bajor CSU közötti verbális ütésváltásokra célzott. Egyúttal kizárta, hogy a következő választások nyomán a CDU belemenne olyan kormány megalakításába, amelyben a Zöldek is részt vesznek.

Amerikának címezve szavait kijelentette: Berlin nem hagyja, hogy bárki is a kiváló minőségű és keresett német exportcikkek kivitelének korlátozására szólítsa fel.

Merkelt meggyőző szavazati aránnyal újabb két évre a CDU elnökévé választotta a párt Karlsruhéban tanácskozó kongresszusa.

A kancellárt – aki egyedüli jelölt volt a tisztségre – a küldöttek 90,4 százaléka támogatta. Ez valamivel rosszabb arány a 2008-as választáshoz képest, akkor ugyanis a régi-új elnökre szavazók aránya 94,83 százalék volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik