Nagyvilág

Abszolút megbukott a multikulturális társadalom

Angela Merkel erőfeszítéseket vár a bevándorlóktól.

A németországi bevándorlásról hetek óta zajló vitába a kancellár is bekapcsolódott, az integráció érdekében nagyobb erőfeszítésekre szólítva fel az országban élő külföldieket.Angela Merkel az uniópártok ifjúsági szervezetének,a Junge Unionnak potsdami értekezletén a CDU elnökeként mondott beszédében felhívta a figyelmet a bevándorlókra háruló kötelességekre. Mint fogalmazott, az országba érkező és itt letelepedő embereket nemcsak segíteni kell, hanem elvárásokat is támasztani velük szemben. “Ez utóbbi azonban a múltban háttérbe szorult” – hangsúlyozta a pártelnök.

Beszédében “abszolút kudarcnak” minősítette a multikulturális társadalom gondolatát, amely a Schröder-kormány alatt junior partnerként kormányzó Zöldek kedvenc eszméje volt. Mint kifejtette, a bevándorlóknak nem csupán a helyi törvényeket kell tiszteletben tartaniuk, de németül is meg kell tanulniuk. “Erre abszolút súlyt kell fektetni” – hangoztatta.

Az utóbbi időben profiltalan politizálása miatt bírált Merkel kemény hangú beszédében leszögezte, hogy a német hagyományok nagy részét a zsidó-keresztény örökség határozza meg. A német államfőnek ugyanakkor igaza van – tette hozzá -, amikor azt állítja, hogy ma már az iszlám is Németországhoz tartozik. “Aki nem veszi tudomásul, hogy 2500 imám prédikál a németországi mecsetekben, az szembe hazudja saját magát” – fogalmazott a CDU elnöke.

A potsdami tanácskozáson felszólaló másik pártelnök, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) vezetője szintén kitért a bevándorlás kérdésére. Horst Seehofer leszögezte: a német nyelv ismerete nélkül nem lehetséges a külföldiek beilleszkedése. Az itt élő embereknek el kell ismerniük a “német vezérkultúrát, ez pedig azt jelenti, hogy tiszteletben kell tartaniuk a keresztény értékeket” – jelentette ki a bajor pártelnök a hallgatóság viharos tapsa közepette. Ennek érdekében a bevándorlók legfontosabb feladata, hogy szakképesítést szerezzenek és beilleszkedjenek. “Nem akarunk az egész világ szociális ellátó hivatalává válni” – hangoztatta Seehofer, emlékeztetve a 80-as években német földre érkező bevándorló-áradatra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik