Nagyvilág

Horrorisztikus gyorsasággal öl a kolera Haitin

Riasztó méreteket öltött a haiti kolerajárvány terjedése a helyszínen tevékenykedő egészségügyi szakemberek szerint – adta hírül a CNN hírtelevízió.

Öt nappal ezelőtt még 30 áldozatot regisztráltak, ám pénteken már 216-ra nőtt a halottak száma a Choscal kórházban – jelentette Port-au Prince-ben a Medicins Sans Frontieres nevű szervezet.

A tendencia különösen aggasztó, és még nem értük el a tetőpontot: ez a jövő héten következhet be– fogalmazott Stefano Zannini, a szervezet vezetője. A halálesetek száma jelenleg a 796, és több mint 12000 beteget regisztráltak – számolt be a haiti egészségügyi minisztérium. Szakértők véleménye szerint a járvány hónapokig is eltarthat, és közel 10 millió ember van veszélyben, mivel a lakosság nem rendelkezik a kolera elleni védettséggel.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete arra figyelmeztetett, hogy Haiti az elmúlt 100 év legsúlyosabb járványával áll szemben, és 164 millió dollárt folyósított az országnak a betegség megfékezésére.

A január 12-i pusztító földrengés után több, mint egy millióan kényszerült az utcára, ahol sátortáborokban élnek összezsúfolva az emberek. A tiszta ivóvíz hiánya, és a rossz higiéniai körülmények hatványozottan rontják a betegség megfékezésének esélyeit. Mindezt tetézte a Tomas hurrikán után kialakult áradás, amely falvakat és városokat öntött el.

AJÁNLOTT LINKEK:

Még nem kelt fel a nap Haiti fölött (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik