Nagyvilág

Elérte Haiti fővárosát a kolera

Elérte Haiti fővárosát a kolerajárvány, veszélybe sodorva 3 millió Port-au-Prince-ben élő lakos életét – értesült az Associated Press hírügynökség.

A lakosság csaknem fele hajléktalanná vált a január 12-i földrengést követően, és egészségtelen körülmények között, sátorokban él. Egy három éves gyermeken mutatkoztak először a fertőzés jelei, és több mint 100 további kolera gyanús esetet vetettek vizsgálat alá – fogalmazott a haiti egészségügyi szervezet a hírügynökségnek. A járvány ez idáig 544 halálos áldozatot szedett a katasztrófa sújtotta országban – mondta Gabriel Timothee, az Egészségügyi Minisztérium szakértője.

A járvány október végi felbukkanása óta a betegség Haiti 10 közigazgatási régiójának felében terjedt el, az ország nyugati részén több mint 200 embert vittek korházba, ám a fővárosban eddig egyetlen esetet sem regisztráltak. A kórházba szállítottak 4 százaléka veszítette életét, többségük a kiszáradás okozta sokk következtében.

A járvány terjedését több tényező is elősegítette, mint például az év eleji földrengés óta katasztrofális higiéniai és egészségügyi körülmények, de a Tomas hurrikán által generált áradások sem segítették a betegség megfékezését. A tiszta ivóvíz hiánya, és az utcákon felhalmozódott hulladék a helyzet súlyosbodásához vezetett. Haitin segélyszervezetek működnek együtt a helyi hatóságokkal az ott élők életkörülményeinek javítása érdekében.

AJÁNLOTT LINKEK:

Haitit még a kolera is húzza (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik