Nagyvilág

A kárpátaljai magyarok negyede érez diszkriminációt

A kárpátaljai magyarok 25 százaléka, és a felvidéki magyarok 13 százaléka érzi úgy, hogy az elmúlt évben hátrányos megkülönböztetés érte származása miatt.

Sik Endre a Tárki Zrt. vezető kutatója az ENRI-East elnevezésű európai kutatásra hivatkozva közleményében hangsúlyozza: a felmérés szerint az Ukrajnában élő magyarok 21 százaléka, míg a szlovákiai magyarok 9 százaléka hagyná el biztosan az országot, amennyiben ezt megtehetné.

A kutatás alapján megállapítható, hogy legnagyobb mértékben az ukrajnai magyarok és a lengyelországi ukránok tapasztalnak ellenük irányuló diszkriminációt, míg a legkisebb 1, illetve 3 százalékos megkülönböztetésről a magyarországi szlovákok és a fehéroroszországi lengyelek számoltak be – fejti ki a szakember.

A Tárki munkatársa megjegyzi továbbá, hogy a legerősebb kivándorlási szándék a Lettországban és Litvániában élő, sokszor hontalan státuszú oroszokat és fehéroroszokat jellemzi.

Az ENRI-East elnevezésű kutatás olyan kisebbségek helyzetét vizsgálja, amelyek az EU keleti határán lévő országokban, az anyaországhoz közel élnek.

AJÁNLOTT LINKEK:

Határon túli fiatalok a megbélésért (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik