Nagyvilág

Vulkánkitörés szakíthatja félbe Obama látogatását

A Merapi vulkánból kitörő hamu miatt lerövidülhet Barack Obama látogatása az indonéz fővárosban, Jakartában, ahova ázsiai körútja keretében érkezett.

“Nagyszerű újra visszatérni Indonéziába” – mondta az amerikai elnök vendéglátójával, Susilo Bambang Yudhoyono államfővel közösen tartott sajtóértekezletén, utalva arra, hogy gyerekkorában több évig élt az ázsiai szigetországban. A látogatás azonban könnyen lerövidülhet, az előrejelzések szerint ugyanis a Merapi vulkánból feltörő hamu korlátozhatja a légi közlekedést.

A sajtótájékoztatón Obama azt mondta, Washington őszinte és állhatatos törekvése, hogy javítsa kapcsolatait a muzulmán világgal, ami növelné az Egyesült Államok biztonságát is. Obama mindamellett elismerte, hogy a haladás e téren még “nem teljes”, tovább kell munkálkodni a félreértések és a bizalmatlanság leküzdésén. Indonézia a világ legnagyobb muzulmán lakosságú országa.

A közel-keleti problémát illetően Obama megjegyezte: az izraeli hatóságok döntése, hogy újabb lakásokat építenek zsidóknak Jeruzsálem arab többségű keleti szektorában, “nem segíti a béketárgyalások ügyét”. Aggasztónak mondta, hogy nem látni olyan újabb erőfeszítést, “amely megteremthetné annak feltételeit, hogy Izrael békében élhessen együtt egy szuverén Palesztinával”.

Az amerikai elnök rövid látogatást tett arra a környékre is, ahol gyerekkorában több évet töltött édesanyjával. Obama megjegyezte: szeretné, hogy több amerikai ember ismerje meg az ázsiai szigetországot, és reményét fejezte ki, hogy látogatásával sikerült felkeltenie az érdeklődést Indonézia iránt.

Obama Indiából érkezett tíznapos ázsiai körútjának második állomására, Indonéziába, onnan pedig még Dél-Koreába és Japánba utazik tovább.

AJÁNLOTT LINKEK:

Obama támogatja az indiaiakat (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik