Nagyvilág

Merapi-vulkán: menekülnek a lakosok

Tömegesen menekülnek a Merapi-vulkán környékén élők, miután a hatóságok arra figyelmeztették őket, hogy a tűzhányó hétfőn ismét kitörhet – számolt be az Associated Press hírügynökség.

Az emberek menekülnek, ahogy tudnak: akinek nem jutott vonatjegy, az autót vagy kisbuszt bérel. Mintha a 2012 című moziban lennénk, pont, mint egy katasztrófafilm – ecsetelte a Merapi-vulkán környéki hangulatot egy 22 éves lány, a jogjakartai egyetem hallgatója.

A Merapi-vulkán a világ egyik legaktívabb tűzhányója, az elmúlt évszázadban gyakran kitört, és több mint 1400 ember halálát okozta, a legutóbbi aktivizálódás óta 141 személy veszítette életét. Az eddigi legtöbb halálos áldozatot a múlt pénteki kitörés hozta, amikor közel százan haltak meg egyetlen nap alatt a környéket elárasztó forró gázfelhő következtében. Ezt követően törölték az Indonéziába irányuló nemzetközi járatokat, de hétfőre ismét szabaddá tették a légteret, és a Fehér Ház hivatalos nyilatkozata szerint Barack Obama elnök menetrend szerint érkezik Jakartába kedden, 10 napos ázsiai útjának keretén belül.

AJÁNLOTT LINK:

Nem működött a cunami riasztó Indonéziában (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik