Nagyvilág

Tucatnyi áldozatot szedett a Tomas hurrikán

Legalább tizenkét ember vesztette életét a Karib-térségben fekvő Saint Lucián, a szigetállamon végigsöprő Tomas hurrikán következtében - közölte az ország turisztikai minisztériuma.

Eközben a szigetállamtól északnyugatra elhelyezkedő Haitin kedden a legmagasabb fokú riasztást rendelték el a hatóságok tekintettel arra, hogy “60 százalék a valószínűsége annak, hogy a trópusi vihar érinteni fogja a karibi államot”. A haiti polgárvédelmi hatóság ezért elrendelte, hogy az ország déli részén, a januári földrengés miatt fedél nélkül maradt 1,3 millió embernek otthont adó táborokat mielőbb ürítsék ki. René Préval elnök is a térségbe utazott, hogy felügyelje az érintett lakosság biztonságos helyre történő elköltöztetését.

Az amerikai nemzeti hurrikánközpont (NHC) előrejelzése szerint a jelenleg Haititól 650 kilométerre lévő Tomas csütörtökre ismét erőre kap, és a hétvégén eléri a földrengés sújtotta országot, valamint Kuba déli részét is.

A trópusi vihar közeledtével a haiti kormány felszólította a lakosságot, hogy “duplázza meg a kolera terjedésének megfékezéséért tett erőfeszítéseit”. Az október 19-én kitört járványban az ENSZ legutóbbi jelentése szerint eddig 337 ember vesztette életét, és jelenleg 5 ezren szenvednek a betegségtől.

AJÁNLOTT LINK:

Trópusi vihar az Atlanti-óceán felett (Index.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik