Nagyvilág

Élve vagy halva: elfogatóparancs egy imám ellen

A CIA felhatalmazást kapott az imám megölésére.

A jemeni állambiztonsági bíróság elfogatóparancsot adott ki szombaton az amerikai születésű Anvar al-Avlaki szélsőséges imám ellen, akit “élve vagy halva” kézre kell keríteni. Avlaki nevét több támadással és merénylettervvel hozták összefüggésbe: egyebek között a 2001. szeptember 11-ei repülőgép-eltérítésekkel, valamint a 2009 novemberében történt Fort Hood-i lövöldözéssel. Az imám 2007 decembere óta Jemenben bujkál.

A jemeni hatóságok most egy francia állampolgár, az OMV osztrák olajipari vállalat jemeni részlegének igazgatója október 6-i meggyilkolásával kapcsolatban, társtettesként keresik. Körözik az Egyesült Államokban is; a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) felhatalmazást kapott a megölésére, ha nem sikerül elfogni. Feltehetően a dél-jemeni Sabva tartomány hegyvidékén rejtőzködik, ahol a rokonsága és törzse él.

Az ügyészség szerint Avlaki két társával együtt “fegyveres bandát hozott létre bűnös célokkal, és arra uszított, hogy támadjanak meg külföldieket és a biztonsági erőket az al-Kaida (nemzetközi terrorszervezet) javára”. Szombaton meg kellett volna jelennie a tárgyaláson, de nem ment el, ezért adták ki ellene a körözést. A jemeni hatóságokban felmerült az a gyanú is, hogy Avlaki áldását adta a “csomagküldési összeesküvésre” is, amelyre a múlt héten derült fény.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik