Nagyvilág

London tagadja, hogy bátorítaná a terrorizmust

Nagy-Britannia visszautasította Irán vádját, miszerint Londonnak köze lett volna ahhoz a négy terrorizmussal vádolt személyhez, akiket csütörtökön tartóztattak le a perzsa államban.

Teherán alaptalan gyanúsítgatásainak régre visszanyúló története van, ez csak egy a brit-ellenes vádaskodásai közül – fogalmazott az eset kapcsán a brit külügyi hivatal.

A CNN.com hírportál beszámolója szerint a külügyi tárca közleményében kifejtette: az Egyesült Királyság nem végez vagy támogat terrorista tevékenységet sem Iránban, sem máshol. Teherán álláspontja szerint a letartóztatások a nyugati Marivan városban történtek, a gyanúsítottak öt gyilkos merényletet követtek el az elmúlt két évben, utasításaikat pedig attól a Nagy-Britanniában élő Jalil Fattahi-tól kapták, aki a lázadó kurd Komala terrorcsoport parancsnoka.

Nagyszámú kurd kisebbség él Irán, Irak, Törökország és Szíria területén, mely államok kormányai elhúzódó küzdelmet folytatnak a kurdok függetlenségéért harcoló kurd szeparatista milíciák ellen.

AJÁNLOTT LINK:

Irán kitartó szövetségesekre talált (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik