Nagyvilág

Kivégzik a megkövezésre ítélt iráni nőt

Az iráni hatóságok zöld jelzést adtak Szakineh Mohamadi Ashtiani kivégzésének: az eredetileg megkövezésre ítélt asszonyt 1-2 napon belül kivégzik – értesült a CNN hírtelevízió.

Egyelőre nem tudni, hogy a pontosan milyen kivégzési módszert fognak alkalmazni – nyilatkozta a CNN-nek Mina Ahadi, a Megkövezés Elleni Nemzetközi Bizottság szóvivője. Ahadi szólt arról is, hogy a kivégzést legkorábban szerdán hajtják majd végre, mindezt egy tabrizi forrástól tudja, aki közel él Astiani családjához.

A kétgyermekes, 43 éves asszonyt eredetileg házasságtörésért ítélték el 2007-ben, majd az iráni hatóságok azzal is megvádolták, hogy köze volt a férje halálához, amit a gyanúsított ügyvédje, és családja rendre elutasított. Az asszony esetleges halálra kövezésének híre nemzetközi felháborodást keltett: emberi jogi aktivisták és civilek indítottak figyelemfelkeltő kampányt Teherán eljárása ellen, amiért kegyetlen büntetéssel sújt egy asszonyt, akinek még arra sem volt lehetősége, hogy tisztázza magát a vádak alól. A teheráni kormány a nemzetközi nyomás hatására visszavonta ugyan a halálra kövezés tervét, de a halálos ítélet ettől még érvényben maradt: korábbi feltételezések szerint valószínűleg kötél általi halállal sújták majd Astianit.

Mohammad Mostafaei, Astiani korábbi ügyvédje jelenleg európai diplomáciai védelem alatt áll, miután Iránból Törökországba menekült. Mostafaei elmondta, hogy az iráni hatóságok indíték híján akarták őrizetbe venni őt.

AJÁNLOTT LINK:

Megkövezés: a legősibb kivégzési mód (NOL.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik