Nagyvilág

Felbőszítette Iránt a halálra kövezésről szóló film

Felbőszítette Teheránt az a Londonban bemutatásra kerülő film, amely egy iráni nő halálra kövezését mutatja be.

A Soraya M megkövezése című produkció valós eseményen alapul, mely szerint egy hűtlenséggel indokolatlanul megvádolt asszonyt végeznek ki brutálisan, az iszlám törvénykezés, a saría előírása szerint. A forgatókönyv a jelenleg is kivégzésre váró Sakineh Mohammadi Ashtiani iráni asszony történetét dolgozza fel, akinek halálra kövezés ellen nemzetközi tiltakozó akció indult az elmúlt időszakban.

A film végső jelenetei horrorisztikusak, a nézők minden bizonnyal el akarják majd fordítani a fejüket, de azt javaslom, ne tegyék – fogalmazott a film kapcsán Kate Allen, az Amnesty International nagy-britanniai igazgatója. Az emberi jogi aktivista elmondta: Ashtiani kivégzése ellen világszerte tiltakoznak, levelek tömkelegét juttatták el az iráni kormánynak, melyben az asszony kivégzésének eltörlését kérik.

Továbbra is nyomást kell gyakorolni a teheráni hatalomra, tudatosítani kell, hogy Ashtiani meggyilkolása globális felháborodást fog kiváltani – mondta az igazgató. Iránban idén 190 embert végeztek ki, a legtöbb személyt felakasztották, és igazságtalan eljárásban részesítettek.

Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök felszólította a nyugati államokat, hogy az Ashtiani-ügy kapcsán ne hangolják Irán ellen a nemzetközi közvéleményt egy időszakban, amikor teheráni atomprogram is elutasítottságnak örvend.

Sakineh Mohhamadi Ashtianit 2007-ben ítélték el azt követően, hogy férje halála után idegen férfiakkal való kapcsolatfelvétellel gyanúsították. A kétgyermekes asszonyt nyilvánosan megostorozták, majd miután visszavonta a hatóságok által rákényszerített megbánó vallomást, kövezés általi halálbüntetésre ítélték. A megkövezést egyszer már ideiglenesen felfüggesztette az iráni hatóság, de jelenleg is kötél vagy kövezés általi kivégzésre vár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik