Nagyvilág

Hazarendelte moszkvai nagykövetét Japán

Ideiglenesen hazarendeli országa moszkvai nagykövetét Japán, válaszul arra, hogy az orosz államfő meglátogatta Kuril-szigeteket - jelentette be kedden a japán külügyminiszter.

Dmitrij Medvegyev hétfőn járt a vitatott hovatartozású területen, amely évtizedek óta viszály forrása a két ország között. A japán külügyminiszter “nagyon sajnálatosnak” nevezte kedden az orosz elnök látogatását. A japán Hokaidótól északra elterülő szigeteket Szahalin déli részével együtt a II. világháború végén foglalták el a Vörös Hadsereg csapatai, majd a San Franciscó-i egyezményre hivatkozva a Szovjetunió 1951-ben hivatalosan is bekebelezte a területet. Tokió mindmáig igényt tart a négy nagyobb szigetre, míg Moszkva minden határrevíziót elvből elutasít.

A Kreml augusztus végén jelentette be, hogy Dmitrij Medvegyev ősszel elmegy a Kuril-szigetekre, miután járt a Kamcsatka-félszigeten. Az orosz elnök a minap azt mondta a térségben tartózkodó újságíróknak, hogy látogatásának a Kuril-szigeteken “semmi különös oka nincs”.

AJÁNLOTT LINK:

Robbanó szigeteken lépked Japán (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik