Nagyvilág

Az oroszok nehezményezik a japán reakciót Medvegyev kurili látogatására

Tokió reagálása Dmitrij Medvegyev orosz elnöknek a Kuril-szigeteken tett hétfői látogatására elfogadhatatlan - mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Moszkvában.

Lavrov a német kollégájával, Guido Westerwellével tartott hétfői moszkvai megbeszélés után újságírók előtt kijelentette: a japán reagálás Medvegyev látogatására elfogadhatatlan, mert ez – a Kuril-szigetekhez tartozó Kunasir, ahol Medvegyev járt – “orosz föld, és az orosz államfő orosz területre látogatott”.

Korábban Tokió tiltakozott a látogatás miatt. Japán vitatja, hogy a Kuril-szigetlánc négy déli tagja, köztük Kunasir, jogosan tartozna Oroszországhoz.

A miniszter elmondta: reméli, hogy a NATO-val november 20-án tartandó lisszaboni csúcsra a felek lezárják a mai fenyegetések közös értékelését, és kijelentette: Moszkva a találkozótól információt vár arról, miként látja az észak-atlanti szövetség az orosz részvételt a szervezet rakétavédelmi rendszerében.

Az orosz diplomácia vezetője rámutatott: Moszkva reméli, hogy a NATO Lisszabonban elfogadásra kerülő stratégiai dokumentuma nem minősíti ellenségnek Oroszországot, hanem egyértelműen leszögezi, hogy nem tekinti ellenségnek, és megerősíti az Oroszországi Föderációval való együttműködés irányvonalát.

Lavrov leszögezte: teljesen kizárt, hogy Oroszország Afganisztánba csapatokat küldjön. Ez volt az első orosz reagálás arra, hogy a szövetség október végén afganisztáni szerepvállalásra biztatta Oroszországot.

Moszkva rendelkezésre bocsátotta területét és légterét az Afganisztánban állomásozó csapatoknak szóló szállítások tranzitjához, és részt vállalt afgán drogrendőrök kiképzésében. Első ízben pénteken vett részt az orosz kábítószer-ellenes hatóság négy embere egy közös orosz-amerikai akcióban Afganisztánban.

Westerwelle kifejtette: reméli, hogy a csúcs felgyorsítja a NATO és Oroszország kapcsolatainak fejlődését. A csúcs lehetőséget ad az Oroszország és a NATO közötti partnerség stratégiai voltának hangsúlyozására – mondta.

Westerwelle az újságírók előtt felszólította Oroszországot, hogy vegye komolyan a civil társadalomnak a Hodorkovszkij-per miatti aggodalmát. “Kifejezésre juttattuk ezt az aggodalmat, mert a jogállamiság, a demokrácia, és az emberi jogok kérdéseit mindig megvitatjuk Oroszországgal, és komolyan vesszük, hogy az orosz fél figyelmet fordít az igazságszolgáltatás függetlenségére” – mondta.

Lavrov külügyminiszter ehhez csak annyit fűzött hozzá, hogy a Mihail Hodorkovszkij, a Yukos (Jukosz) volt kőolajipari konszern egykori főrészvényese és üzlettársa, Platon Lebegyev ellen folyó perben a bíróságnak kell ítélkeznie.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik