Nagyvilág

Nem hivatalos megbeszélést tartott a kínai és a japán kormányfő

Hanoiban találkozott Kan Naoto és Ven Csia-pao (Wen Jiabao) a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) csúcstalálkozója alkalmából.

A “rövid” találkozón japán kormányforrások szerint Kína vállalta, hogy törekedni fog a stratégiailag előnyös kapcsolatokra Tokióval.

Kan Naoto kormányfő a találkozó után azt hangsúlyozta: bízik abban, hogy a két ország képes együttműködni a stabilitás érdekében. Úgy vélekedett, hogy nagyon fontos az Ázsia két legnagyobb gazdasága közötti jó viszony a térség és a világ stabilitása szempontjából is. A kapcsolatok látszólagos romlása ellenére Japán részről nincs változás abban, hogy stratégiai és kölcsönösen előnyös viszony jöjjön létre Kínával.

Japán források előző nap tévedésből jelentették be, hogy találkozni fog a japán és a kínai miniszterelnök, s később cáfolták az értesülést. Kína még pénteken azzal vádolta Japánt: annyira elrontotta a légkört a két ország között, hogy a közeljövőben nem valószínű, hogy sor fog kerülni egy vezetői szintű találkozóra.

A kínai-japán viszony évek óta legmélyebb válságába került, miután a japán parti őrség szeptember 7-én a vitatott hovatartozású Tiaojü- (Diaoyu), japánul Szenkaku-szigetek közelében feltartóztatott egy kínai halászhajót a Kelet-kínai-tengeren, kapitányát pedig hetekre őrizetbe vette.

Az Egyesült Államok szombaton közölte Kínával, szeretné, ha a területi vita miatt a kínai-japán kapcsolatokban keletkezett feszültségek enyhülnének, továbbá javaslatot tett egy háromoldalú, amerikai-kínai-japán találkozó megtartására – közölte egy magas rangú amerikai tisztviselő.

A nyilatkozó azt követően adott tájékoztatást, hogy a vietnami fővárosban, Hanoiban találkozott Hillary Clinton amerikai és Jang Csie-cse (Yang Jiechi) kínai külügyminiszter. A beszámoló szerint Washington mind Pekingnek, mind Tokiónak világosan értésére adta, hogy szeretné elérni a feszültség csökkentését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik