Nagyvilág

Obama és programja a bukás küszöbén

Kampányhajrával próbálja szavazásra bírni csalódott, egykori híveit az elnök.

A küszöbönálló félidős törvényhozási választásokon történő részvételre buzdította Barack Obama amerikai elnök hétvégi kampánykörútján a demokrata párti választókat, s arra figyelmeztette őket, hogy a republikánus pártiak gátolhatják programja végrehajtását, ha – mint az várható – felülkerekednek a sorsdöntőnek ígérkező voksoláson.

November 2-án félidős parlamenti választásokat tartanak az Egyesült Államokban. A négyéves elnöki ciklus közepén a választók döntenek mind a 435 képviselőházi mandátumról, a hat évre megválasztott szenátorok mintegy harmadáról, 36 főről, egyben megválasztják 39 szövetségi állam kormányzóját is.

Obama a hét végén négy szövetségi államot érintő kampánykörútra indult: szombaton Pennsylvania, Connecticut és Illinois államokat kereste fel, vasárnap Ohioba látogat el. Obama a két évvel ezelőtti elnökválasztáson győzött ezekben az államokban, ahol a Demokrata Párt jelöltjei most azonban küszködnek a választópolgárok kegyeinek elnyeréséért.

Az elnök körútja első állomásán, Pennsylvaniában arra figyelmeztette lelkes hallgatóságát: ha nem mennek el mindannyian szavazni, s nem teszik ugyanezt barátaik és családtagjaik, kevesen lehetnek, akkor pedig visszafordíthatóak lesznek az elmúlt években elért eredemények. Hozzátette: a demokraták nehéz helyzetben vannak, a küszöbönálló választások nem csak a következő két évre, hanem tíz-húsz évre meghatározhatják a politikai színteret.

Az amerikai választópolgárok mindazonáltal elégedetlenek a rossz gazdasági helyzet és a tartósan magas munkanélküliség miatt. Az Obamát 2008-ban választási győzelemhez segítő liberálisok egyre inkább arra panaszkodnak, hogy az elnök keveset tett a számukra fontos ügyek megoldásáért, például az afganisztáni és iraki hadműveletek lezárásáért. Az ellenzéki republikánusok viszont növelték népszerűségüket Obama programjának – közte az egészségügyi reformnak, az adófizetők pénzéből fizetett gazdaságélénkítő csomagnak – a támadásával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik