Nagyvilág

Egy hónapon belül hazatérhet az elrabolt magyar békefenntartó

A jelenlegi tárgyalások alapján legfeljebb négy héten belül megoldódhat a Szudánban elrabolt Papp István ügye.

Ezt Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ főigazgatója nyilatkozta pénteken, a Magyar Televízió Az Este című műsorában.

Hajdu János hangsúlyozta: céljuk, hogy elrablói békés, tárgyalásos úton engedjék el Papp Istvánt, de annak lehetőségét sem lehet kizárni, hogy a szudáni erők “legutolsó megoldásként” fegyveres szabadításra kényszerülnek.

A magyar kormány mindent megtesz a túsz hazatéréséért, ugyanakkor semmilyen váltságdíj kifizetésére sem hajlandó, bár eddig nem is érkezett ilyen követelés – fűzte hozzá.

A terrorelhárítók vezetője hangsúlyozta, az emberrablás megoldásában segédkező civil szervezetek annak ellenére is veszélybe sodorhatják Papp István életét, hogy szándékuk szerint valóban meg szeretnék menteni a magyar békefenntartót.

Kiemelte: a héten egy “meglehetősen kellemetlen beszélgetést” folytattak a szudáni biztonsági hatóságokkal; azt kérték Magyarországtól, döntse el, hogy a korábbi megállapodás alapján “egycsatornás rendszer” segítségével kíván mindent megtenni Papp István életéért, vagy pedig a civil szervezetek “előre ki nem taposott útján” kíván haladni.

Hajdu János szerint a szudáni katonai erők ellenszenvét az válthatta ki, hogy néhány civil szervezet a szolgálat útját keresztező lépéseket tett.

A Terrorelhárítási Központ munkáját a Külügyminisztérium mellett rengetegen, köztük a szudáni biztonsági szolgálat is segíti, a Magyar Iszlám Közösség és mások – információátadáson túli – egymással párhuzamosan futó, össze nem hangolt cselekedete ezért csak az akció sikerét veszélyezteti – mutatott rá a szakember.

Kifejtette: az általa vezetett szervezet célja, hogy a világ bármely pontján bajba került magyar állampolgárnak segítséget tudjon nyújtani.

Hajdú János szerint Papp István iszlám országban történő elrablása nem utal Magyarország terrorveszélyeztetettségének növekedésére, mint ahogyan azt az afganisztáni magyar katonai szerepvállalás sem növeli. Ezzel egy időben a Budaházy György csoportjához hasonlóan a “saját magunk által kinevelt kis terroristák” helyzete is “létjogosultságát vesztette” – mondta.

Papp Istvánt október 7-én rabolták el a szudáni El-Faser városából. A magyar Terrorelhárítási Központ néhány munkatársa ezt követően indult az afrikai országba, hogy kiszabadítsa az Egyesült Nemzetek Szövetsége (ENSZ) darfúri békefenntartó missziójának egyéni munkavállalóként szolgálatot teljesítő magyar tagját.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik