Nagyvilág

Szudán akadályozza a magyar túsz kiszabadítását?

A szudáni hadsereg vonakodik beengedni a magyar Terrorelhárító Központ munkatársait, akik Papp István kiszabadítására érkeztek a térségbe.

A magyar Terrorelhárítási Központ hiába küldött múlt héten munkatársakat Szudánba, a helyi hadsereg vonakodik beengedni őket Darfúrba, ahol a magyar békefenntartót elrabolták – írja a Blikk. Papp Istvánt október 7-én ejtették foglyul ismeretlen fegyveresek El-Faser városában.

A fennakadás oka az lehet, hogy az emberrablók maguk is a szudáni hadsereg kötelékéhez tartoznak, a helyi hatóságoknak pedig nincsen ínyükre, ha külföldiek próbálnak tájékozódni a számukra kínos ügyben. A magyar terrorelhárítók továbbra is a fővárosban vannak, de Khartúm nagyon messze van az emberrablás helyszínétől.

A szudáni hadsereg mindent megtesz, hogy mentse a tekintélyét – fogalmazott a helyzet kapcsám Hildebrand Bijleveld, a darfúri Radio Dabanga munkatársa, aki négy nappal elrablása után elsőként tudott telefonos kapcsolatba lépni a magyar tússzal.

A tárgyalások jelenleg is folynak, és a Blikk értesülése szerint Papp István jó egészségnek örvend. A Terrorelhárítási Központ azonban nem erősítette meg, de nem is cáfolta a lap információit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik