Nagyvilág

Gorbacsov: “lehetetlen a győzelem Afganisztánban”

Mihail Gorbacsov volt szovjet vezető szerint "lehetetlen a győzelem Afganisztánban", és az Egyesült Államoknak nincsen más lehetősége, mint kivonulni az országból.

Ezt egy szerdán nyilvánosságra hozott interjúban nyilatkozta a BBC brit közszolgálati adónak. Gorbacsov dicsérte Barack Obama amerikai elnök döntését, hogy 2011 nyarán elkezdik kivonni az amerikai csapatokat Afganisztánból, de arra figyelmeztetett, hogy Washingtonnak nehéz lesz kikecmeregnie a helyzetből. “Obama döntése a csapatkivonásról helyes, bármilyen bonyolult is lesz” – jelentette ki Gorbacsov, aki majdnem tíz évig tartó háború után vonta ki a szovjet csapatokat Afganisztánból.

Gorbacsov hozzátette: miközben a Szovjetunió, Washington tudtával, már a kivonulást tervezte, az Egyesült Államok fegyvereseket képzett ki Afganisztánban, “ugyanazokat, akik most Afganisztánt, és egyre inkább Pakisztánt terrorizálják”. A volt szovjet vezető szerint emiatt nehezen tud majd Washington kivonulni, de a másik lehetőség Gorbacsov szerint félmillió katona bevetése, és egy második Vietnám lenne, “ami nem működne”.

AJÁNLOT LINK:

Kilenc éve kezdődött az afganisztáni háború (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik