Nagyvilág

Ismét támadás érte a magyarokat Afganisztánban

Öngyilkos merénylő támadta meg a magyar tartományi újjáépítési csoport (PRT) egyik konvoját az afganisztáni Puli-Humriban - közölte Benkő Tibor altábornagy, vezérkari főnök.

A támadásban senki sem sérült meg – közölte közleményében a Honvédelmi Minisztérium. Helyi idő szerint hétfőn délelőtt fél tizenegy előtt néhány perccel történt a támadás a Tartományi Újjáépítési Csoport konvoja ellen, Pol-e Khomri északi részén.

A vezérkari főnök a reggeli támadásról azt közölte, hogy a konvoj a magyar bázistól mintegy 5 kilométerre haladt, amikor melléjük ért egy Toyota Corolla típusú autó, amelyben az öngyilkos merénylő ült. A férfi az öt autóból álló konvoj harmadik autójánál hozta működésbe a robbanószerkezetet – tette hozzá.

A robbanás erejét jól mutatja, hogy a merénylő autójából nem maradt semmi; az amerikai gyártmányú HMMWV (Hummer) harcjármű viszont saját erőből jutott vissza a bázisra – mondta Benkő József, hozzátéve, hogy a merényletben sem katona, sem civil nem sérült meg.

A Magyar Honvédség 2006 októberében vette át egy PRT vezetését az Afganisztán északi részén fekvő Baglán tartományban. A mintegy 240 fős alakulat Puli-Humri központjában állomásozik. A PRT katonai (békefenntartás, járőrözés, őrzés-védelem, konvojkísérés) és polgári feladatokat egyaránt ellát. A magyarok építettek már egyebek mellett utat, egészségügyi központokat, kis erőműveket, de részt vesznek a helyi biztonsági erők képzésében is.

A honvédség eddig négy katonát veszített az afganisztáni műveletekben. Az első áldozat, Kovács Gyula tűzszerész főtörzsőrmester 2008. június 10-én vesztette életét egy házi készítésű robbanószerkezet hatástalanítása közben. Néhány héttel később, 2008. július 12-én ugyancsak tűzszerész feladatai végrehajtása közben, egy robbanás következtében, vesztette életét Nemes Krisztián a Kunduz városba vezető úton.

A harmadik áldozat, Pappné Ábrahám Judit törzsőrmester idén augusztus 23-án halt meg, amikor támadás érte a magyar konvojt, amely éppen Puli-Humriból, a magyar bázisról Mazari Sarifba tartott, ahonnan a katonák már hazatértek volna Magyarországra, mert lejárt a mandátumuk. Kolozsvári György zászlós, a negyedik áldozat szintén akkor sérült meg életveszélyesen. A katona már Budapesten, hazaszállítását követően, szeptember 7-én vesztette életét.

AJÁNLOTT LINK:

A tálibok megfenyegették Magyarországot (Index.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik