Nagyvilág

Visszatérhetnek az oroszok Afganisztánba

Húsz év után visszatérhet az orosz hadsereg Afganisztánba – erről is szó lesz a NATO novemberi csúcstalálkozóján, amelyen Dimitrij Medvegyev orosz elnök is jelen lesz.

A The Guardian című befolyásos brit lap arról számolt be, hogy a katonai szövetség tagállamainak csúcstalálkozóján olyan kezdeményezésekről is tárgyalnak majd, amelyek keretében a NATO együttműködne az orosz hadsereggel Afganisztánban.

A javaslatok a többi között orosz helikopterek szerepvállalásáról, az afgán pilóták és biztonsági erők kiképzésében résztvevő orosz tisztekről, illetve a kábítószer-kereskedelem megfékezésében való együttműködésről szólnak.

Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár szerint a csúcstalálkozó új fejezetet nyit majd az atlanti szövetség, illetve Moszkva viszonyában. Nyugati diplomaták valószínűnek tartják, hogy a tárgyalásokon megállapodás születik majd Oroszországgal az afganisztáni együttműködésről.

Az orosz hadsereg húsz év óta először térhetne vissza a közép-ázsiai országba, ahonnan a tíz évig tartó megszállás után 1989-ben az amerikai támogatással felfegyverzett mudzsahedín harcosok űzték ki a Vörös Hadsereget.

AJÁNLOTT LINK:

A NATO és Moszkva együttműködéséről bővebben (Guardian)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik