Nagyvilág

Felakasztják Szaddám Huszein első emberét

Meghozták Szaddám Huszein volt elnök legfőbb szövetségesének halálos ítéletét Irakban.

Kötél általi halálra ítélték kedden Irakban Tárik Azíz volt miniszterelnök-helyettest, külügyminisztert, a néhai Szaddám Huszein egyik legközelebbi szövetségesét a síita vallási pártok üldözésében játszott szerepéért – közölte az iraki állami televízió. A szunnita mohamedán Szaddám Huszein környezetében Tárik Azíz volt az egyetlen keresztény politikus.

Azíz az 1991-es öbölháború során vált ismertté az iraki külügyi tárca irányításával: ekkor lett a Szaddám-rezsim “nemzetközi arca”. Tárik Azízt korábban két perben már összesen 22 évi börtönbüntetésre ítélték. A 74 éves férfi egészsége egyre romlik, januárban szélütés miatt kellett kórházba szállítani.

Elfogadhatatlannak minősítette kedden az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének szóvivője a Tárik Azíz volt iraki vezetőre kiszabott halálos ítéletet.Catherine Ashton szóvivője emlékeztetett arra, hogy az Európai Unió általában is ellenzi a halálbüntetést.

Uniós diplomáciai források szerint Ashton diplomáciai úton fogja az iraki vezetés tudtára adni, hogy ellenzi az Azízra kiszabott ítéletet.

AJÁNLOTT LINK:

Húsz éve adta ki Szaddám a tűzparancsot (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik