Nagyvilág

Sokkal több az iraki kőolaj, mint gondolták

Irak bejelentette, hogy a legújabb földtani vizsgálatok szerint kőolajtartaléka bizonyíthatóan sokkal több, mint azt eddig gondolták.

A tegnapi nap folyamán Irak bejelentette, hogy a legújabb földtani vizsgálatok szerint eddig ismert 115 milliárd hordónyi kőolajtartaléka bizonyíthatóan legalább 24%-kal több, azaz jelenleg 143,1 milliárd hordóra becslik az iraki tartalékokat. Ennek köszönhetően Irak Iránt megelőzve a harmadik helyre lépett elő az OPEC ranglistáján, Szaúd-Arábiát és Venezuelát követően.

Hussein al-Shahristani, energiaügyi miniszter ugyanakkor hozzáfűzte azt is, hogy feltehetőleg további 33,4 milliárd hordónyi tartalék lapulhat még a vizsgált területek alatt. Emellett a miniszter külön hangsúlyozta azt is, hogy az újonnan felfedezett tartalékok nem az északi kurd területeken találhatóak. Mindez azért fontos, mert ezek a tartományok a 2005-ös alkotmány értelmében már autonóm státuszt élveznek, ezért a kőolajkitermelés kérdése állandó vitatémát képez köztük és az aktuális iraki vezetés között.

A jelenleg bizonyított iraki tartalékok 66 olajmezőn oszlanak szét, melyek között 7 „óriásmező” található. Regionális szempontból a tartalékok 71%-a a déli területeken összpontosul, míg az északi (jórészt kurdok lakta területeken) nagyjából 20% található, a maradék 9% pedig a középső, elsősorban szunnita területeket gazdagítja.

Az új földtani jelentések egyrészt teljesen új mezőket találtak, másrészt pedig a már felfedezett mezők tartalékaira vonatkozóan szolgáltattak új adatokat. Ennek köszönhetően a West Qurna „óriásmező” napjainkban egymaga 43 milliárd hordónyi tartalékot jelent az iraki gazdaságnak, ezzel a világ második legnagyobb olajmezejévé lépve elő.

Mindez azonban valószínűleg csak a jéghegy csúcsa, a földtani vizsgálatokat ugyanis a Szaddám-rezsim idején teljesen felfüggesztették, ezért még napjainkban is sok találgatás van a tényleges iraki kőolaj-potenciált illetően. Mindennek, már köztudott, nem kis szerepe volt az amerikaiak 2003-as inváziójában. A Bush-adminisztráció szakemberei ugyanis 200-400 milliárd hordóra becsülték a teljes iraki tartalékokat. Abban az esetben pedig, ha mindez beigazolódna, Irak a világ legnagyobb kőolajhatalma lenne.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik