Nagyvilág

Al-Dzsazíra: iraki kínzásokról ír a WikiLeaks

A WikiLeaks által kiadott dokumentumok szerint az Egyesült Államok tudott arról, hogy iraki rendőrök és katonák iraki őrizeteseket kínoztak meg - véli az al-Dzsazíra.

A hírtévé tudósítása szerint a WikiLeaks titkos amerikai dokumentumaiból kiderül: az amerikai invázió kezdete, 2003 márciusa óta tavaly év végéig legalább 109 ezer ember vesztette életét az erőszakcselekményekben, s csaknem kétharmaduk – 63 százalékuk – polgári személy volt.

A NATO figyelmeztetése ellenére a WikiLeaks pénteken azt ígérte, hogy “fontos bejelentést” tesz szombaton Európában. Korábbi sajtóértesülések szerint a 2006-ban alapított, svéd székhelyű WikiLeaks az iraki háborúval kapcsolatos titkos dokumentumok ezreit szándékozik nyilvánosságra hozni. A honlap amúgy soha nem szokta előre bejelenteni, hogy milyen témában készül közzétenni titkos iratokat.

Az al-Dzsazíra jelentése szerint a 2004. január elsejétől 2009. december 31-ig tartó iraki eseményekre vonatkozó dokumentumokból kiderül: jóllehet az iraki háború egyik célja a Szaddám Huszein rendszere által működtetett kínzóközpontok felszámolása volt, az iratok rávilágítanak arra, hogy sok esetben iraki rendőrök és katonák kínoztak meg iraki őrizeteseket. Az Egyesült Államoknak tudomása volt az iraki állam által engedélyezett kínzásokról, de arra utasította (az arab országba vezényelt) csapatait, hogy ne avatkozzanak közbe – állította a csatorna.

Az al-Dzsazíra szerint a közzéteendő iratokból az is kitűnik, hogy a háború alatt civilek százait ölték meg az amerikai haderő által létesített torlaszoknál, kordonoknál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik