Nagyvilág

Cunami és vulkánkitörés Indonéziában, francia nyugdíjreform [Hírösszefoglaló – Külföld]

A Hír24 összegyűjti a nap legfontosabb külföldi híreit.

Egyszerre két természeti katasztrófa sújtja Indonéziát. A hétfői 7,7-es erősségű földrengés által keltett szökőárban több százan eltűntek és a halálos áldozatok száma is túllépte a százat. Eközben kitört az ország legaktívabb vulkánja is, amely a korábbi kitörések során már több száz emberéletet követelt.
Bővebben itt és itt.

Jóváhagyta a nyugdíjreformot a francia szenátus. A francia felsőház 177-151 arányban fogadta el a reformtörvényt, amely 60-ról 62 évre emeli a nyugdíjkorhatárt. Eközben enyhülni látszanak a reform elleni tiltakozások: egyre többen vették fel a munkát Franciaországban kedden a két hete tartó sztrájk után. Az utcai tiltakozások azonban folytatódtak.
Bővebben itt és itt.

Japán megnövelheti tengeri flottáját azon félelmekre alapozva, hogy a kínai haditengerészet terjeszkedésével veszélyezteti a regionális egyensúlyt. Japán sajtóértesülések szerint a jelenlegi 16-ról fokozatosan 22-re emelnék a tengeralattjárók számát a következő négy évben.
Bőveben…

Gazdasági reformok léptek életbe Kubában. Az új jogszabály értelmében a karibi országban már lehet vállalkozni, tb-t kell fizetni, az állami alkalmazottak számát pedig csökkentették.
Bővebben…

Teherán kedden fűtőanyagot helyezett első atomlétesítményébe, a buseri nukleáris erőmű belsejébe. Folytatjuk programunkat az Amerikai Egyesült Államok és a nyugati országok szankciói ellenére is – fogalmazott egy iszlám hírügynökségnek Alaeddin Boroujerdi a teheráni parlament Nemzetbiztonsági és Külpolitikai Bizottságának elnöke.
Bővebben…

Kötél általi halálra ítélték Irakban Tárik Azíz volt miniszterelnök-helyettest, külügyminisztert, a néhai Szaddám Huszein egyik legközelebbi szövetségesét a síita vallási pártok üldözésében játszott szerepéért. Azíz az 1991-es öbölháború során vált ismertté az iraki külügyi tárca irányításával: ekkor lett a Szaddám-rezsim “nemzetközi arca”.
Bővebben…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik