Nagyvilág

Az EU megbüntetheti az olaszokat

Olaszország büntetésre számíthat, amiért nem oldotta meg a Nápoly környéki szemétproblémát - mondta szombaton az Európai Unió környezetvédelmi biztosa.

Janez Potocnik erről azután beszélt, hogy a dél-olaszországi térségben folytatódott a helyiek és a rendőrség összecsapása. Az emberek nem akarják, hogy újabb, hatalmas szemétlerakót nyissanak otthonuk közelében. A rendőrség pedig megpróbálja szétkergetni őket. A szombati jelentések szerint legkevesebb öt egyenruhás sérült meg az összecsapásokban.A szlovén biztos kiemelte: “aggódom amiatt, ami Campaniában történik. A helyzet azt mutatja, hogy az olasz hatóságok 2007 óta tett lépései nem elégségesek” – fogalmazott.

Potocnik szerint az Európai Bizottság azt fontolgatja, küldöttséget menesztenek a régióba, hogy kivizsgálhassák, megsérti-e Olaszország az uniós szemétkezelési előírásokat. Márciusban már megállapították, hogy nem teljesült Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök másfél évvel korábban tett ígérete a szeméthegyek eltakarításáról. Ha a bizottság ismét a jogi utat választja, és a luxembourgi székhelyű Európai Bírósághoz utalja az ügyet, akkor Róma sok millió eurós bírságra számíthat.

Az indulatok a napokban izzottak fel ismét Nápoly környékén, amikor több tucat kamion indult meg szeméttel megrakva, hogy új helyen rakják le a hulladékot. Berlusconi a legutóbbi választást azzal is nyerte, hogy megígérte: rendezi a helyzetet. Potocnik most arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt napok eseményei is azt bizonyítják: a hatóságok nem tették meg a szükséges lépéseket, a térségnek továbbra sincs hulladékgazdálkodási programja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik