Nagyvilág

Moszkva bírságot fizet a melegfelvonulások akadályozásáért

Az Emberi Jogok Európai Bírósága bírságot szabott ki Oroszországra a melegek felvonulásainak többszöri megakadályozása miatt - közölte az orosz média.

A strasbourgi testület csütörtökön napvilágot látott határozatában leszögezte: Oroszország megsértette a gyülekezéshez való jogot, és a szexuális orientáció alapján diszkriminált személyeket. Ezért 29 510 eurót kell fizetnie Nyikolaj Alekszejevnek, a melegek vezető aktivistájának részben kártérítésként, részben az eljárási költségek fedezésére.

Alekszejev lelkesen üdvözölte a strasbourgi döntést. Kijelentette, hogy ez súlyos csapás az oroszországi homofóbiára – a melegekkel szembeni gyűlöletre -, és reményét fejezte ki, hogy a csütörtökön beiktatott új moszkvai polgármester, Szergej Szobjanyin toleránsabb lesz a szexuális kisebbségekkel szemben.

Alekszejev blogjában leszögezte: az európai bíróság első ízben állapította meg, hogy Oroszországban megsértik a homoszexuálisok jogait. A moszkvai hatóságok 2006 óta nem engedik megtartani a melegparádét, ezért a szervezők bírósághoz fordultak, majd az oroszországi jogi lehetőségek kimerítése után a strasbourgi bírósághoz nyújtottak be keresetet.

Ajánlott link:

Kiválasztották Moszkva új urát (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik