Nagyvilág

Melegeket is fogad az amerikai hadsereg

A Pentagon utasításba adta a katonai toborzóirodáknak, hogy ezentúl ne utasítsák el a homoszexuális jelentkezőket - jelentette be kedden a szervezet szóvivője.

Cynthia Smith, a Pentagon szóvivője rámutatott: a döntés azután született, hogy egy szövetségi bíró két ízben is alkotmányellenesnek ítélte a meleg mivoltukat nyíltan vállaló személyek kizárását a fegyveres erők soraiból. A verbuválók számára kiadott új útmutatás szerint a hadsereg felfüggesztette az eddig érvényben lévő “ne kérdezz, ne válaszolj” jogszabály érvényesítését, vagyis azt, hogy a homoszexuálisok csak akkor maradhattak a kötelékében, ha nem vallották meg nemi irányultságukat.

A toborzóknak ugyanakkor arra is fel kell hívniuk a potenciális újoncok figyelmét, hogy a moratóriumot bármikor visszavonhatják.

Az utóbbi években többször is megtámadták a “ne kérdezz, ne válaszolj” jogszabályt, de az a per volt az ügyben a legjelentősebb, amelyben Phillips bíró ítéletet mondott. Barack Obama elnök több ízben megígérte, hogy elnöki ciklusának végéig mindenképpen megpróbálja eltöröltetni az általa igazságtalannak tartott és az amerikaiak 70 százaléka által ellenzett törvényt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik