Nagyvilág

Kemény üzenet a németországi törököknek

A török államfő a társadalomba való beilleszkedésre szólította fel a Németországban élő törököket.

Abdullah Gül a Süddeutsche Zeitung hétvégi számának adott interjúban szót emelt honfitársainak németországi integrációja mellett, amelynek – mint leszögezte – már az óvodában kell kezdődnie. Utóbbit eddig csak német politikusok szorgalmazták, bírálva a muzulmán, köztük török bevándorlók egy részének vonakodását a beilleszkedéstől.

Az államfő szerint a németországi integráció egyik legfontosabb eszköze a nyelv. Ha a bevándorlók nem beszélnek németül, az senkinek sem jó: sem nekik, sem az országnak, sem a társadalomnak. Ezért a törököknek “meg kell tanulniuk németül, mégpedig folyékonyan, akcentus nélkül. Ennek már az óvodában kell kezdődnie, amihez persze meg kell teremteni a lehetőséget is.”

Gül aggodalmának adott hangot a Németországban és más európai államokban erősödő iszlámellenes hangulat miatt. Ezt olyan betegséghez hasonlította, amely időről-időre felüti a fejét, mégpedig a társadalom műveltségének vagy jólétének szintjétől függetlenül. A betegség megnyilvánulhat antiszemitizmusban, iszlámfóbiában vagy rasszizmusban; az adott ország politikusaira és értelmiségére hárul a feladat, hogy föllépjenek ellene.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik