Nagyvilág

“Isten hozta Önöket az életben”

Így üdvözölte a chilei elnök a kimentett 33 bányászt.

Helyi idő szerint szerda éjfél előtt felszínre hozták a 33-ik bányászt is, teljes sikerrel ért véget a páratlan mentési akció a chilei San José réz- és aranybányában. A mentés kevesebb, mint egy napig tartott. A 33 bányászt Sebastian Pinera chilei elnök, hozzátartozóik, újságírók hada várta.

Az utolsó bányász, az 54 éves Luis Urzua helyi idő szerint 21 óra 55 perckor érkezett fel. Óriási tapsvihar, ujjongás közepette. Előtte a 29 esztendős Artiel Ticonát menekítették ki, akinek a föld alatti rabság 40-ik napján született gyermeke a reményt jelentő Esperanza nevet kapta.

Az első hírek szerint a bányászok – akik a föld alatt a több mint kéthónapos rabság idején rendkívüli fegyelemről, kitartásról, illetve egymás iránti szolidaritásról, valamint összetartásról tettek tanúbizonyságot – kielégítő egészségi állapotban érkeztek a felszínre.

A mentési akciót az egész világ figyelemmel kísérte Észak-Amerikától Európán át egészen a Közel-Keletig. A felszínre hozatalt közvetítette az iráni televízió is, az észak-koreai állami tévé külön stábot küldött a helyszínre. Üdvözölte a bányászok kimentését Barack Obama amerikai elnök, és imádkozott a sikerért XVI. Benedek pápa.

“Isten hozta Önöket az életben” – üdvözölte a felszínre hozott bányászokat a chilei elnök, utalva arra, hogy a több mint 2 hónapos, példátlan megpróbáltatások után most ténylegesen új szakasz kezdődik számukra. Szakértők ugyanakkor arra figyelmeztettek, hogy a 69 napos föld alatti fogság után a 33 bányász számára aligha lesz könnyű a mindennapi életre való “átállás”.

Pszichológusok szerint komoly jellemváltozást lehet majd megfigyelni a 33 chilei bányásznál, mert egy olyan ijesztő, kihívásokkal teli időszak következik most az ő életükben, amire talán nem is lehet eléggé felkészülni még szakember segítségével sem.

A “harminchármak” ugyanis igazi hősökké váltak, akikből pénzt akarnak csinálni filmesek, írók. Claus Behn, a Chilei Egyetem fiziológus professzora szerint a bányászokra nehéz idők várnak, mert hősnek lenni nem olyan egyszerű. “ha lenéz az ember a hegycsúcsról, csak a mélységet látja, amely mindenkit megszédít”.

A hepienddel végződött chilei bányabaleset bekerül a Guiness-rekordok könyvébe. Mindeddig ugyanis egyetlen egyszer sem fordult elő az ami most, nevezetesen, hogy ennyi bányászt ilyen mélységből és ennyi idő után sikerrel kimentettek volna.

Egy chilei lap ugyanakkor emlékeztet arra, hogy az egészségügyi vizsgálatok után az ügyészség kihallgatja a vájárokat, hiszen a bánya tulajdonosai ellen ügyészségi és parlamenti vizsgálatok folynak.Chilében keresetet adtak be a földtani és bányászati szolgálat egyik volt felelőse ellen, aki a hiányos feltételek ellenére engedélyezte a bánya újbóli megnyitását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik